خدای را شاکریم که در روزگاری چشم به جهان گشودهایم که سلطنت طاغوت در ایران اسلامی به پایان رسیده و سلطه استکبار جهانی در تزلزل است. روزگار پر محنت و افسرده کنونی غرب متلاشی شده، مرگ انسان تک ساحتی مدرن اعلام گردیده و شهیدان راه حق و اسلام ناب محمدی، کورسویی برای مردمان و مستضعفان عالم شده است. گشایش ساحت انقلاب اسلامی، نفی خود پرستی و خودخواهی نظری و عملی غرب مدرن را در پی داشته است. اومانیسم، لیبرالیسم، سکولاریسم، فروپاشی خانواده، سرمایه داری و همه صور تمدنی غرب به انتها رسیده و تمدنی نوین در حال شکل گیری است. این تمدن نوین که در موطن ما، ایران، ظهور کرده است، هم اسلامی است و هم مردمی. آنچه ضامن مردمی بودن تمام شئون یک فرهنگ و تمدن میگردد، وجود ولی خدا بر روی زمین و استحکام بنیان حکومت بر مبنای عهد اسلامی است. تنها دین است که میتواند امور را به دست مردم بسپارد و ضامن مردمسالاری دینی در همه شئون جامعه باشد.
آنچه در این برهه تاریخی، وظیفه جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است، حل مسئله های اجتماعی و مردمی است. مسائلی که می بایست با مشارکت عمومی خود مردم و نیز پای کار آمدن نظام اسلامی انجام گیرد. اساساً تضمین مردمی بودن نظام اسلامی آن است که بتواند مردم را به صحنه کشانده و از آنها برای حل مسئله های کشور، کمک بخواهد و به آنها جایگاه و نقش اعطا کند. به یقین می توان گفت که یکی از اصلی ترین ابزارهایی که می تواند در مردم انگیزه لازم برای مشارکت در حل مسئله نماید و در طرف دیگر، دستگاه های اجرایی کشور را پای کار بیاورد، «رسانه های هنری و خبری» هستند.
اکنون جبهه فرهنگی انقلاب به این سطح از تکلیف رسیده است که با استمداد از توان هنری رسانه ای هنرمندان انقلابی و مؤمن از یک طرف و هنرمندان مردم دوست و وطن پرست از طرف دیگر، فضایی گفتمانی و شوق آور و انگیزه بخش برای مردم ایجاد کند تا بتوان با کمک آنها و پای کار آوردن نهادهای حاکمیتی، معضلات و مسئله های کشور برطرف گردد. «رسانه حل مسئله» نظریه حاکم بر این دوره جدید حرکت فرهنگی خواهد بود. منظور از رسانه حل مسئله، آن «فرآیندی» است که به واسطه آن، همه هنرها در خدمت مردم و مسائل آنها قرار می گیرند و با ایجاد فضایی گفتمانی، سعی در رفع مسائل مردم دارند. رسانه حل مسئله، رسانه مردم است، و تمام صورت های هنری را شامل می شود. در این دوره جدید همگی نهادهای هنری رسانه ای کشور، خود به خود درگیر خواهند شد و فرآیندهای خود را به سمت رسانه حل مسئله تنظیم خواهند کرد.
در این میان، مرکز اطلاع رسانی و امور رسانهای ستاد اجرای فرمان امام (ره)، تلاش کرده است با تأسیس یک جشنواره رسانهای، عاملی برای کمک و هدایت این فضای جدید رسانهای باشد. این جشنواره، که مفتخر به نام «برکت» است، بر تشویق و تبیین شیوههای تحقق «رسانه حل مسئله» همت گماشته. جشنواره رسانهای برکت با دیگر جشنوارههای هنری رسانهای تفاوتهایی دارد که مهمترین آن توجه به فرآیندهای حل مسئله توسط رسانههای هنری است. کمپینها و پویشهای هنری رسانهای جهت رفع محرومیتهای کشور، نمونهای از این فرآیندهاست. تشویق و حمایت توأمان هنرمندان مذهبی و وطن پرست و حضور مردم از همه اقشار در بدنه این جشنواره، از دیگر امتیازات این حرکت فرهنگی تلقی میگردد. مرکز اطلاع رسانی و امور رسانهای ستاد اجرای فرمان امام (ره) خود را ملتزم به پیگیری مجدانه تحقق این نوع رسانهها در طول سال میداند و هر سال به منظور بررسی وضعیت رسانههای حل مسئله در آذرماه، جشنی باشکوه و مردمی برگزار خواهد کرد ان شاء الله.
بخشهای این جشنواره، مبتنی بر «حل مسئله» تنظیم گردیدهاند. از طرفی عاملان حل مسئله قرار دارند که در واقع نیروهای مردمی برای گشودن گرههای کشور با ابزار رسانهای هستند. بخش «جهادی و مردم نهاد» تلاش میکند آثاری را به نمایش در بیاورد که یا توسط نیروهای جهادی و خیریهها تولید شده است و یا تولیداتی را جمع آوری کرده و نمایش میدهد که درباره گره گشاییهای نیروهای جهادی و خیریهها میباشد. از طرف دیگر حامیان حل مسئله قرار دارند. بخش «سازمانها و نهادها» متمرکز بر این امر است که نهادها و سازمانهای حاکمیتی چگونه توانستهاند حامی مردم و متصدی برطرف کردن معضلات آنها باشند. ستاد جشنواره در این بخش، تولیداتی را جمع آوری میکند که یا توسط این نهادها تولید شده است یا درباره فعالیتهای محرومیت زدایی این نهادهاست. در انتهای این سیر، نتایج حل مسئله قرار دارد که در بخش «پیشرفت» متجلی شده است. پیشرفت به مثابه نتیجه نهایی محرومیت زدایی و حل مسئلههای مردم است. توجه به پیشرفتهای علمی، تکنولوژیکی و اقتصادی که توسط نهادهای متولی پیشرفت در کشور صورت میگیرد، نوعی محرومیت زدایی کلان و بلند مدت است که میبایست به مردم گزارش داده شود. بنابراین، بهترین گزارشهای هنری و داستان محور از این پیشرفتها، توسط جشنواره رسانهای برکت جمع آوری شده و مورد ارزیابی و داوری قرار خواهد گرفت.
باشد که رسانههای کشور در جهت حل مسئلههای مردم حرکت کنند …
روحالله رجبی